Joan Nørremark, Opsund, Peter Vennevold, Videbæk Borgerforening og Karsten Sørensen, formand for Vorgod-Barde Borgerforening er bare nogle af dem, der er engageret i 2+1-vejen mellem Herning og Ringkøbing.

Har du ikke fulgt med fra start? Få overblikket over 2+1-vejen her

Der er én sag, der dominerer her på Dit Videbæk i disse uger: 2+1-vejen. Men hvad handler det præcis om? Få udviklingen i sagen dag for dag i artiklen her

Bulldozere og asfaltmaskiner står til at skulle rulle ud mellem Herning og Ringkøbing i 2023. 15. juni skrev vi første gang her på Dit Videbæk om den nye 2+1-vej til 891 millioner kroner, der blev vedtaget af folketinget for et år siden.

Læs også
Folketinget

Trods stigende priser: Folketinget står fast på 2+1 vej

Fredag 17. juni kunne Dit Videbæk offentliggøre, hvordan vejen kommer til at skære igennem landskabet fra Vorgod-Barde til Røgind-krydset.

Læs også
Nyheder

Se billeder og kort: Sådan kommer den nye 2+1 vej til at ændre landskabet

Den nye vej vil komme til at afkorte og lette trafikanternes vej til de større trafikknudepunkter ved Herning og Ringkøbing. Den vil lette mange virksomheders muligheder for hurtigere at få varer til og fra verden, men den vil også i det nære få mange konsekvenser for de mennesker, der bor og har deres landbrug eller andre erhverv langs den nye vej.

Ved Videbæk by får man med den nye vej ikke længere de muligheder for at komme til at køre ind på rute 15, som man har i dag. Uanset hvorfra i byen man skal på den nye 2+1 vej, så er det med længere kørsel til følge.

Når der kommer en ny vej, så betyder det også forandringer i placering af bebyggelse. I Vorgod-Barde er der for eksempel lagt op til at fjerne en række huse på Timringvej, og ved Røgind Kro kommer der ikke længere til at være nogen kro. Den står til at blive revet ned.

Også ved Videbæk ser det ud til, at huse må lade livet og familier pålægges at flytte.

Loading...

Mandag 20. juni inviterede Vejdirektoratet til informationsmøde om 2+1-vejen.

Læs også
Nyheder 2+1-vej

Lagt op til tilløbsstykke: Vejmøde har mange interessenter

500 dukkede op til mødet, hvor afdelingsleder i Vejdirektoratet Karsten Kirk Larsen fra begyndelsen sammenfattede de ydre betingelser ret præcist:

- Vi har fået en opgave af Folketinget, om at projektere en ny vej på 38 kilometer fra Ringkøbing til Herning. Vi har fået 880 millioner kroner til det, og nu kan vi, desværre noget forsinket, præsentere projektet for jer.

Læs om selve præsentationen her:

Læs også
Nyheder 2+1-vej

500 ville vide mere: Informationsmødet blev tilløbsstykke

- Vi kommer tidligst i gang med entreprenørarbejdet i 2025, og vejen vil tilsvarende tidligst stå færdig i 2028. Det betinget af, at der findes finansiering til hele projektet, og at man politisk finder en løsning på det samlede projekt, sagde Karsten Kirk Larsen

Efter borgermødet stillede Dit Videbæk formanden for Videbæk Borgerforening, Peter Vennevold, fem skarpe spørgsmål om hans og foreningens ståsted med hensyn til de fremtidige vejplaner.

Læs spørgsmål og svar i artiklen nedenfor:

Læs også
Mennesker i byen 2+1-vej

Fem skarpe til Peter Vennevold

På informationsmødet blev der dog ikke lagt skjul på frustrationerne ved udsigten til 2+1-vejen. Det var blandt andet udsigten til tab i millionklassen, længere privatveje og mere trafik gennem Videbæk, der var temaer på mødet.

Læs også
Nyheder

Frustrationer fik frit løb: Vejdirektoratet mødt med byge af spørgsmål fra bekymrede borgere

En af deltagerne på mødet mandag 20. juni var Joan Nørremark fra Opsund. På baggrund af mødet og den frustrerede debat satte hun sig til tasterne og skrev et opslag på Facebook. Hun ville samle den modstand, der er fra naboerne på hele strækningen mellem Videbæk og Brejningkrydset.

- Jeg havde sådan set besluttet allerede før borgermødet, at jeg ville samle modstanden, men jeg ventede bare til efter mødet med at skrive det ud til mine naboer, forklarer Joan Nørremark.

Læs også
Mennesker i byen 2+1-vej

Joan vil samle naboer til protest: Vil lave fælles indsigelse mod ny vej

Konstruktive løsningsforslag og oplæg til ændringer

Joan Nørremark er langt fra den eneste, der har luftet sin bekymring over 2+1-vejen. En uge senere konstaterede Ernst Grønkjær fra Shell-stationen i Barde, at hans forretning kan blive ændret for altid med 2+1-vejen.

Læs også
Nyheder 2+1-vej

Shell kan blive klemt: Afhængig af den rigtige løsning

Og to dage inden afholdt Borgerforeningen i Vorgod-Barde et borgermøde, hvor 2+1-vejen var eneste punkt på dagsordenen.

- Jeg vil sige, at overordnet set er det et godt projekt med den nye vej, men der er helt klart nogle skadelige virkninger, som skal laves om, for at man kan få fjernet de værste gener for private lodsejere, som kommer i klemme, sagde Karsten Sørensen, formand for borgerforeningen, til Dit Videbæk 26. juni og tilføjede

- Det, vi vil med borgermødet på tirsdag, er at informere, koordinere og inspirere til en fælles indsats for at komme i dialog med Vejdirektoratet, for det er ganske enkelt nødvendigt.

Læs også
Nyheder 2+1-vej

Borgerforening ruster sig: Vil koordinere dialog om vej

Ud af mødet kom et kludetæppe af løsningsforslag og idéer til forbedringer af det projektforslag, Vejdirektoratet præsenterede.

Læs om forslagene i artiklen herunder:

Læs også
Nyheder 2+1-vej

Et kludetæppe af forslag til høringssvar: Balanceret borgermøde

Sideløbende fik Joan Nørremark, der er talskvinde for den gruppe af borgere, der har samlet sig til modstand mod vejplanerne på strækningen af rute 15 mellem Videbæk og Brejningkrydset, samlet 70 borgere og nedsat en arbejdsgruppe, der skal udforme et høringssvar til Vejdirektoratet.

- Lad mig sige det med det samme, vi vil gerne være konstruktive i vores tilgang, for vi tror ikke på, at vi noget ud af det modsatte, sagde Joan Nørremark til Dit Videbæk 5. juli og fortsatte:

- Men når det er sagt, så bliver vi også nødt til at få fortalt politikere og Vejdirektoratet, at den plan, der er fremlagt for den kommende 2+1-vej, presser os helt vildt.

Læs også
Nyheder 2+1-vej

Klar til maksimal modstand: Vil balancere ordentlighed

Dagen efter bragte Dit Videbæk så historien om 25 borgere fra Rosenallé i Videbæk, der havde samlet sig til kamp mod placeringen af et såkaldt hanke-anlæg med to rundkørsler på Gl. Landevej på hver side af den nye 2+1-vej.

Læs også
Nyheder 2+1-vej

Flyt det hanke-anlæg: Rosenallé samler opbakning til fælles front

Videbæk Borgerforening var repræsenteret ved foreningens formand Peter Vennevold. Han havde et godt budskab med til de bekymrede borgere.

Det kan du læse om i artiklen herunder:

Læs også
Nyheder 2+1-vej

Det er et godt forslag: Videbæk Borgerforening bakker op

Er der noget, du mangler svar på?

Vi dækker 2+1-vejen tæt på Dit Videbæk. Har du spørgsmål eller input, så skriv til os her.

Joan Nørremark og arbejdsgruppen i Opsund har i mellemtiden arbejdet videre med høringssvaret. Senest fortalte Joan Nørremark 9. juli, at de støtter planerne om, at rute 15 udvides til en 2+1-vej, men arbejder på forslag, der kan redde det lille samfund fra at blive delt i to.

Læs også
Nyheder 2+1-vej

Ny 2+1-vej: Berlinmur gennem lille samfund

Arbejdsgruppen i Opsund indbød samtidig de lokale byrådspolitikere til i starten af august at få en frankfurter, en gåtur i området og en snak om, hvad lokalsamfundet har af ønsker til den nye 2+1-vej.

Læs også
Nyheder 2+1-vej

Ny 2+1-vej: Opsund byder politikere på en frankfurter og en snak

Indtil videre lovede borgmester Hans Østergaard (V) 12. juli her på Dit Videbæk, at kommunen vil være opmærksom på borgernes høringssvar.

Læs hans overvejelser i artiklen her:

Læs også
Nyheder 2+1-vej

Ny 2+1-vej: Borgmester vil lytte til nogen af protesterne

Senest kom det frem, at arbejdsgruppen i Opsund får støtte fra Videbæk.

Det fortalte Peter Vennevold, formand for Videbæk Borgerforening, til Dit Videbæk 14. juli.

- Vi støtter Opsunds ønske om en omfartsvej. Med Vejdirektoratets forslag vil vi få en masse trafik ind gennem Videbæk by ad Bredgade og folk vil køre bagom Herborg og ind gennem Videbæk forbi vores to skoler, sagde Peter Vennevold.

Læs også
Nyheder 2+1-vej

Ny 2+1-vej: Videbæk støtter Opsund

Tirsdag 16. august skal det samlede Ringkøbing-Skjern Byråd beslutte, hvordan kommunen stiller sig til Vejdirektoratets forslag.

Indlæser debat